Προετοιμασία ψησίματος
Ο καθένας μας προτιμά διαφορετικό τρόπο ψησίματος. Το τελικό αποτέλεσμα είτε ψήσουμε στα κάρβουνα, σε υγραέριο είτε ακόμα και σε ηλεκτρική ψηστιέρα, εξαρτάται από την τεχνική του ψήστη και ειδικά το ψήσιμο του μοσχαρίσιου κρέατος θέλει τέχνη και εμπειρία.
Σε περίπτωση που διαθέτετε ψησταριά με κάρβουνο ανάψτε τα κάρβουνα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Αφήστε τα κάρβουνα να ανάψουν καλά και να αποκτήσουν ένα ελαφρύ στρώμα στάχτης από πάνω τους. Αν η θράκα είναι πολύ δυνατή γυρνάμε το κρέας πιο συχνά.
Η ψησταριά με υγραέριο μας προσφέρει ένα πιο απλό τρόπο ψησίματος αφού δεν χρειάζεται να ανάψουμε κάρβουνα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ψησταριά χρειάζεται προθέρμανση. Ανάψτε την 10-15 λεπτά πριν από το ψήσιμο ώστε να πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία, που θα παραμείνει όλη την διάρκεια του ψησίματος.
Δεν πρέπει να αφήνουμε το κρέας να καεί γιατί σε θερμοκρασίες πάνω από 180οC αρχίζουν να δημιουργούνται κάποιες τοξικές συνθέσεις.
Κρέας σε θερμοκρασία δωματίου
Καρυκεύστε το φαγητό και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν το ψήσιμο. Το μαρινάρισμα θα προστατεύσει το κρέας και θα επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα.
Όχι αλάτι από πριν
Μην αλατίζετε το κρέας πριν το ψήσιμο γιατί θα χάσει πολλά από τα υγρά του.
Λάδι στην σχάρα
Περάστε με αρκετό λάδι την σχάρα, ή αλείψτε την μπριζόλα με λάδι. Αυτό βοηθά στ ψήσιμο και αποτρέπει να κολλήσει το κρέας.
Μην τρυπάτε το κρέας
Χρησιμοποιήστε λαβίδες ή μια σπάτουλα για να γυρνάτε το κρέας σας στη σχάρα. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι τρυπάτε το κρέας και χάνει την ζουμεράδα του.
Δυνατή φωτιά
Ψήστε σε δυνατή φωτιά απέξω τις μπριζόλες κατά το ψήσιμο στη σχάρα. Αυτό βοηθά το κρέας να διατηρήσει τη γεύση και τους ζουμεράδα του. Η ζεστή επιφάνεια πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταλαμβάνει η πρώτη ύλη ώστε όταν γυρίσετε το κρέας να ακουμπήσει σε επιφάνεια που είναι ελεύθερη και έχει κρατήσει υψηλή θερμοκρασία.
Κλειστό καπάκι
Κλείνετε το καπάκι της σχάρας όσο πιο συχνά μπορείτε κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αυτό βοηθάει να μην φουντώνουν οι φλόγες. Κρατάτε ένα μπουκάλι με άρτυμα λεμονιού ή ξύδι κοντά σας. Θα το χρειαστείτε σε περίπτωση που φουντώσουν οι φλόγες. Θα καταλαγιάσουν την φωτιά χωρίς να την σβήσουν.
Μέθοδος 60 / 40
Χρησιμοποιήστε την 60/40 μέθοδο ψησίματος στη σχάρα, ψήνοντας για το 60% του χρόνου την πρώτη πλευρά και στη συνέχεια, ψήνοντας για το 40% του χρόνου από την δεύτερη πλευρά. Αυτό θα σας δώσει ένα ομοιόμορφα ψημένο προϊόν.
Ανάπαυση
Αφήστε τις μπριζόλες σας να «ξεκουραστούν» για 5 με 7 λεπτά μεταξύ ψησίματος και το σερβιρίσματος. Το κρέας θα συνεχίσει να μαγειρεύεται για τα 2 πρώτα λεπτά και στην συνέχεια η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει σταδιακά. Οι ιστοί του κρέατος συστέλλονται και κρατάνε μέσα όλους τους χυμούς και έτσι το κρέας θα παραμείνει ζουμερό, εύγεστο και μαλακό.
Τοποθετήστε το ψημένο κρέας σας σε μία κατσαρόλα ή σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι. Θα διατηρήσετε το κρέας ζεστό μέχρι την ώρα του γεύματος.
Κόψιμο και Σερβίρισμα
Αφού έχει ξεκουραστεί η μπριζόλα, ο καλύτερος τρόπος να την κόψετε είναι κάθετα προς τις ίνες της, ώστε να γίνει πιο μαλακή. Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόψτε την σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται.
Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και προαιρετικά ελαιόλαδο και απολαύστε μια τέλεια μπριζόλα.