ΥΛΙΚΑ ( Για 2 μερίδες)
2 Τ-bone μοσχαρίσιο γάλακτος
Για την σάλτσα:
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κομμένη σε πολύ μικρούς κύβους
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
4 ντοματίνια κομμένα στα δυο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
1 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ. κάππαρη (προαιρετικά)
1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
1 κ.σ χυμό λεμόνι
½ κ.γ πιπέρι μαύρο
1 κ.γ. αλάτι
Για τις πατάτες βουτύρου:
1/2 κιλό baby πατάτες με λεπτή φλούδα (κομμένες στη μέση)
50 γραμ. βούτυρο
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 φλ. ζωμό κότας
το χυμό από ένα μικρό λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1-2 πρέζες φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
T– Bone με πατάτες βουτύρου
Εκτέλεση συνταγής
Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και σβήνετε με το κρασί μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζετε με σκεπασμένο το καπάκι της κατσαρόλας για 10 λεπτά. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τη σάλτσα, αφού έχει πέσει η θερμοκρασία της και προσθέστε στο τέλος μία κουταλιά της σούπας κάπαρη αν θέλετε .
Ψήνετε το t-bone πάνω σε καυτή σχάρα κοντά στην εστία θερμότητας ή σε ένα σχαροτήγανο,το οποίο επίσης έχετε αφήσει να ζεσταθεί πολύ καλά. (μπορείτε να το βάλετε και σε ταψί ή σε ένα πυρέξ με καπάκι).
Ψήνετε την μπριζόλα όσο την θέλετε εσείς (rear,medium, well done).
Για ακρίβεια στο ψήσιμο, ψήνετε σύμφωνα με τα παρακάτω:
- για rare 8-10 λεπτά στους 49-52 ᵒC
- για medium rare 10-12 λεπτά στους 52-57 ᵒC
- για well done 15-20 λεπτά στους 68 ᵒC
Η θερμοκρασία αφορά στο εσωτερικό του κρέατος και είναι πολύ εύκολο να την ελέγξετε με ένα θερμόμετρο για κρέας.
Σερβίρετε την μπριζόλα ζεστή, κομμένη σε λεπτές φέτες με την σάλτσα δίπλα. Αν την ψήσετε στον φούρνο μπορείτε τα τελευταία πέντε λεπτά να προσθέσετε από πάνω την σάλτσα.
Για τις πατάτες βουτύρου:
Διαλέγουμε μικρές baby πατάτες με λεπτή φλούδα. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις κόβουμε στη μέση. Λιώνουμε σε βαθύ τηγάνι το βούτυρο με το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τις πατάτες για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες για 5 λεπτά, να μελώσουν μέσα στο βούτυρο και να αρχίσει να γίνεται διάφανη η σάρκα τους.
Προσθέτουμε το ζωμό, σκεπάζουμε με καπάκι και τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες μας, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα βότανα και τέλος περιχύνουμε το χυμό λεμόνι τις πατάτες, όπως είναι μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με την υπέροχη βουτυράτη γεύση τους.