ΥΛΙΚΑ
500 γρ. Λιγκουίνι Rummo
20 φρέσκιες γαρίδες
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα
10 μικρά ντοματάκια πομοντόρο φρέσκα
1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη κομμένη σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο πράσινη κομμένη σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Βοττική
100 ml. ούζο
αλάτι
πιπέρι
λίγη καυτερή πιπεριά που θα προσθέσετε μαζί με τις άλλες (αν θέλετε)
Γαριδομακαρονάδα Ούζου
Εκτέλεση
Προετοιμάζετε τις γαρίδες:
Με αιχμηρό μαχαίρι κάνετε μια τομή στο κάτω μέρος του κέλυφους της κάθε γαρίδας απ’ την ουρά ως το κεφάλι, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και ανιχνεύετε προσεκτικά το έντερο της, το οποίο βρίσκετε στην πλάτη της Πιάνετε την άκρη του με την βοήθεια του μαχαιριού σας και το τραβάτε προς το μέρος σας για να βγει όλο.
Αφού καθαρίστε όλες τις γαρίδες, αφαιρείτε από τις μισές τα κεφάλια και τα κρατάτε σε ένα μπολ. Τις υπόλοιπες τις βάζετε σε άλλο μπολ και τις μαρινάρετε για 20 λεπτά σε 50 ml, ούζο.
Ετοιμάζετε ταυτόχρονα ζυμαρικά και σάλτσα:
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό μέχρι την μέση για να βράσουν τα ζυμαρικά. Παίρνετε ένα τούλι και βάζετε μέσα του πέντε απ’ τα κεφάλια γαρίδας που έχετε κρατήσει ξεχωριστά, το κλείνετε με κόμπο και το ρίχνετε μέσα στο νερό. Αν έχετε το ειδικό σκεύος για ζυμαρικά με το ενσωματωμένο σουρωτήρι, ρίχνετε απλά τα κεφάλια στο νερό και βάζετε το σουρωτήρι από πάνω έτσι ώστε να τα κρατήσει ξεχωριστά απ’ τα ζυμαρικά στο βράσιμο. Ο λόγος για να βάλετε τα κεφάλια στο νερό είναι γιατί τα κεφάλια έχουν όλη τη γεύση και τα αρώματα της γαρίδας, τα οποία μ’ αυτό τον τρόπο θα μεταφερθούν μέχρις ενός σημείου στα ίδια τα ζυμαρικά, κατά το βράσιμό τους.
Ετοιμάζετε ταυτόχρονα ζυμαρικά και σάλτσα:
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μεσαία φωτιά, ρίχνετε το λάδι και μόλις πάρει θερμοκρασία προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και τα κομμένα φρέσκα ντοματάκια. Τσιγαρίζετε τα υλικά στο τηγάνι και μπορείτε τώρα να προσθέσετε την κονσέρβα με τα αποφλοιωμένα ντοματάκια. Ανακατέψετε τα υλικά και θα σπάσετε σταδιακά με την κουτάλα σας τα μεγάλα κομμάτια από τα ντοματάκια πομοντόρο σε μικρότερα. Αμέσως μετά θα προσθέσετε στη σάλτσα τα υπόλοιπα 5 κεφάλια γαρίδας που είχατε κρατήσει ξεχωριστά, για να δώσουν τη γεύση τους στη σάλτσα και αλατοπιπερώνετε.
Σιγά-σιγά μέσα στα επόμενα 3 λεπτά η σάλτσα θα αρχίσει να δένει, όσο τα ζυμαρικά βρίσκονται στο 5’ λεπτό του βρασμού. Ταυτόχρονα με τη σάλτσα ρίχνετε στο νερό που έχει βράσει, 2 ½ κ.γ. αλάτι και με το που κοχλάσει, προσθέτετε τα Λιγκουίνι. Ανακατεύετε μέχρι να βυθιστούν όλα κάτω απ’ το νερό και ξαναγυρνάτε τη προσοχή σας στη σάλτσα.
Λίγο πριν βγουν τα ζυμαρικά, προσθέτετε στη σάλτσα τις γαρίδες με τη μαρινάτα του ούζου. Τις τοποθετείτε στο τηγάνι να από τη μια πλευρά και τις αφήνετε για 1 ½ λεπτό να πάρουν χρώμα, πριν τις γυρίσετε απ’ την άλλη, για άλλο 1 ½ λεπτό γιατί όλο το μυστικό στις γαρίδες είναι να μην παραβράσουν και σκληρύνουν. προσθέτετε τον μαϊντανό και τα τελευταία 50ml., ούζο. Ανακατεύετε και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει η γεύση στο επόμενο λεπτό.
Προσθέτετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα που είναι πλέον εκτός φωτιάς, αλλά έχει ακόμη θερμοκρασία απ’ το σκεύος και τη σάλτσα. Τα ανακατεύετε καλά και είτε τα μεταφέρετε στη ζεστή πιατέλα.
Καλή επιτυχία!!!!
154 thoughts on “Γαριδομακαρονάδα Ούζου”
Comments are closed.